Barion Pixel

Vaníliahabos-szederzselés kalácsgolyó

A könnyű, citromos-joghurtos tésztát most kivételesen utólag töltjük meg minden földi jóval: selymesen krémes, habos vaníliával, és pikáns szederzselével!

Hozzávalók (kb 17-19 darabhoz):

a tésztához
500 gramm BL 55 finomliszt (Garat malom)
1 egész tojás
70 gramm joghurt (vagy tejföl)
250 ml tej
125 gramm porcukor
40 gramm puha vaj
100 gramm kovász
1,5 teáskanál só
egy kezeletlen citrom reszelt héja

a vaníliakrémhez:
fél csomag vaníliás pudingpor
2 dl tej
1 dl habtejszín
2 evőkanál kristálycukor
30 gramm vaj

a szederzseléhez:
kb 400 gramm feketeszeder (fagyasztott is jó)
2-3 evőkanál kristálycukor
pár csepp citromlé

A tésztához a lisztet, a porcukrot, a tojást, a tejet, a joghurtot és a kovászt, és alaposan összekeverjük. Nem kell kidagasztani, csak vegyüljenek el jól az alapanyagok. Takarjuk le, pihentessük kb 40 percig.
Dagasszuk hozzá a sót, a vajat és a citromhéjat.

Kissé ragacsos tésztát kapunk, de ez így jó!

Kb 45 percenként hajtsuk át a tésztát 3-4x, majd tegyük hűtőbe kb 8-12 órára.

Másnap borítsuk a tésztát lisztezett felületre, és osszuk fel 50 grammos kis darabokra, amiket szépen gömbölyítsünk fel, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Kelesszük készre. Ez még kb 4-6 óra lesz, de függ a kovászodtól és a környezet hőmérsékletétől.

Míg kel a tészta, készítsük el a töltelékeket: a vaníliakrémhez keverjük el a pudingport csomómentesre a tejjel, és főzzük sűrű krémmé. A tűzről levéve keverjük hozzá a vajat és a cukrot, és addig keverjük, míg minden szépen egybeolvad. Öntsük át egy tálba a krémet, és terítsünk egy folpackot közvetlenül a krém tetejére, így nem fog bőrösödni. Teljesen hűtsük ki.

Ha kihűlt, verjük kemény habbá a habtejszínt.

A vaníliapudingot robotgéppel kissé dolgozzuk át, majd egy spatulával 2-3 részletben dolgozzuk bele a tejszínhabot. Töltsük habzsákba. Ha van fánktöltő csövünk, akkor használjuk azt, de anélkül is megoldható.

A gyümölcszseléhez a szedret és a cukrot tegyük egy edénybe, és közepes lángon főzzük kb 15 percig, míg kissé besűrűsödik. Szitán nyomjuk át, hogy eltávolítsuk a magokat, és a teljes kihűlést követően töltsük ezt is habzsákba.

A megkelt kalácsgolyókat 170 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

A kalácsok alján egy éles, vékony pengéjű késsel ejtsünk egy bevágást, és finoman benyúlva csináljunk egy kis helyet a krémeknek.

Töltsük meg a krémekkel, majd visszafordítva hintsük meg vékonyan porcukorral, és így tálaljuk!

TIPP: érdemes közvetlenül fogyasztás előtt (néhány órával) betölteni, mert a tészta „felszívja” a vaníliakrémet!

Természetesen tölthetjük másféle finomsággal is, illetve a szeder helyett használhatunk más gyümölcsöt is!