Barion Pixel

Tripla mogyorós torta

Puha mogyorós piskótalapok között lágy mogyorós krém rejtőzik, a középső tésztarétegbe pirított mogyoró pedig extra ropogósságot ad ennek a finomságnak.

Nem elhanyagolható a süti teteje sem, selymes csokoládés karamell zárja a rétegezést, amire most egy kis extra mogyorós grillázs került.

Igen, most lehet, hogy így első olvasásra azt gondolod, hogy jesszus’ ez de bonyolult, de hidd el, gyorsan megvan, és nem kell feketeöves konyhatündérnek lenned ahhoz, hogy elkészítsd!

Hozzávalók:

– a piskótához

  • 8 egész tojás
  • 85 gramm kristálycukor
  • 35 gramm finomliszt
  • 80 gramm darált törökmogyoró (lehet dió, mandula is)
  • 30 gramm kakaópor (cukrozatlan)
  • csipet só
  • a tetejére 50 gramm durvára vágott törökmogyoró (lehet dió, mandula is)

– a krémhez

  • 150 gramm mogyorókrém
  • 250 gramm mascarpone
  • 450 ml habtejszín
  • 2 csomag habfixáló
  • porcukor ízlés szerint

– a csokis karamellhez

  • 60 gramm kristálycukor
  • 50 ml habtejszín
  • 50 gramm étcsoki
  • 20 gramm vaj
  • csipet só
  • fél kávéskanál étkezési zselatin
  • 2 teáskanál hideg víz

– a mogyorógrillázshoz

  • 80 gramm kristálycukor
  • 50 gramm törökmogyoró (egész)

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, és 3-4 részletben hozzáadjuk a cukrot. Amikor már szép fényes, habos, akkor egy spatulával hozzákeverjük a tojások sárgáját, és a kakaóporral átszitált lisztet, és a darált mogyorót is. Sütőpapírral bélelt formába simítjuk (én most egy 20×20-as formát használtam) megszórjuk a durvára vágott mogyoróval, és kb 20-23 perc alatt készre sütjük, majd kihűtjük. 3 lapra vágjuk.

A krémhez egy keverőtálba tesszük a mogyorókrémet, a mascarponét és a tejszínt, és félkemény habbá verjük. Ebben az állapotában kóstold meg, ha nem elég édes, adj hozzá néhány kanál átszitált porcukrot. Nekem elég édes volt a mogyorókrémtől, de ez ízlés dolga. Ha beállítottad az ízét, mehet bele a habfixáló, amivel kemény habbá verjük.

A mogyorógrillázshoz a kristálycukrot kezdjük el karamellizálni. Ha szép világos borostyán színűre olvadt, akkor mehet bele az egész mogyoró, amivel még kb 1 percig pirítsuk, állandóan kevergetve. Vigyázzunk, rettentően forró!!!

Öntsük sütőpapírral bélelt tepsire, ami kicsit mozgassunk meg minden irányba, hogy a pirított cukor szép vékonyan el tudjon terülni benne! Tegyük félre. Ha teljesen kihűlt, vágjuk fel tetszőleges méretűre. Én hagytam néhány nagy darabot egészben, amit beleszúrtam a torta közepébe, és a többit aprítottam csak rusztikusra.

A csokis karamell réteghez először keverjük el a fél kávéskanál (nem teáskanál!!!) zselatint a vízben, és tegyük félre.

Kezdjük el pirítani a kristálycukrot. Ha szép borostyánsárgára olvadt, akkor óvatosan öntsük hozzá a felforrósított tejszín, és adjuk hozzá a vajat is. Alacsony lángon addig keverjük, míg a cukor teljesen fel nem olvad. Húzzuk le a tűzről, és adjuk hozzá az apróra tördelt étcsokoládét. Keverjük addig, míg a csoki fel nem olvad. Ekkor tegyük hozzá a zselatinos vizet, és keverjük el benne ezt is.

Öntsük át egy tálba, tegyünk a tetejére folpackot hogy ne bőrösödjön, és hűtsük szobahőmérsékletűre.

Ha minden elemmel készen vagyunk, állítsuk össze a tortát.

Én ilyenkor mindig abban a tortakeretben állítom össze, amiben a piskóta sült.

Tegyük a legalsó réteg piskótát a formába, és kenjük rá egyenletesen a mogyorós krém felét. Erre jöjjön a mogyorós felszínű piskóta (ez volt a piskótánk legteteje) majd erre a mogyorós krém másik fele, amit a harmadik piskótával zárunk.

Öntsük rá a kihűlt csokis karamellkrémet. Lehetőleg egy éjszakára tegyük így a hűtőbe, másnap óvatosan vágjuk körbe a tortát, emeljük le a gyűrűt, és díszítsük a tetejét nekünk tetsző módon a mogyorógrillázzsal.

A grillázst érdemes csak fogyasztás előtt a tortára szórni, nehogy idő előtt leolvadjon róla!