Barion Pixel

Sült fokhagymás-vajas tekercsek

Az édes péksütiknek mindig óriási a sikere, na de ha sós kerül az asztalra, no akkor egészen biztos, hogy mindenki abból fog kérni! Ehhez a finomsághoz először krémesre sütjük a fokhagymát, amit egy jó adag vajba keverünk, és ezzel kenjük meg gazdagon a sós kovászos tésztánkat. Szinte biztos lehetsz benne, hogy még a szomszéd is átcsenget, olyan illat fogja elhagyni a sütődet!

Hozzávalók:
a tésztához
300 gramm finomliszt (Pásztói)
60 gramm nagyon friss, nagyon habos kovász
1 teáskanál porcukor
60 gramm puha vaj
100 gramm tej
30 gramm tejföl/görög joghurt
1 egész tojás
2 teáskanál só

a töltelékhez
2 egész fej fokhagyma
170 gramm puha vaj

bors
aprított friss petrezselyem (a díszítéshez)

a sütéshez:
4 db LADY fa sütőforma

A tészta hozzávalóit a vaj és só kivételével összekeverjük, letakarjuk, és 30 percig pihentetjük. 2-3 részletben hozzáadjuk a vajat, mehet hozzá a só is, és lágy, sima tésztává dolgozzuk. Kb 30-40%-os térfogatnövekedésnél tegyük hűtőbe kb 10-12 órára. (Én délután 5-6 körül szoktam bedagasztani, így megy este a hűtőbe).

A töltelékhez a fokhagymákat egészben, egybe csomagoljuk egy alufóliába, és 170 fokos sütőben süssük krémesre-puhára kb 30-35 perc alatt. Hűtsük ki, és a fokhagyma tetejét levágva nyomjuk ki egy tálkába a puha fokhagymagerezdeket. Adjuk hozzá a puha vajat, ízesítsük sóval és borssal, és keverjük ki.

A tésztát nyújtsuk kb 5 mm vastagságú téglalappá, kenjük meg a krémmel, és vágjuk kb 3 ujjnyi vastagságú csíkokká. A csíkokat hasítsuk be egy habkártyával úgy, hogy nem vágjuk át őket a két végén, majd megcsavarva tekerjük fel őket csiga alakba, és helyezzük őket a sütőformába.
Kelesszük a tésztát készre, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt süssük őket aranybarnára. Friss, aprított petrezselyemmel megszórva kínáljuk.