Barion Pixel

Sós-magvas kalácsgolyók

A foszlós, édes kovászos kelt tésztákat mindenki kedveli, de valahogy ha mégis sós finomság kerül az asztalra, hirtelen mindenki abból akar enni…ki érti ezt? Ezeket a sós és maggal bőven bevont tésztagolyókat fogyaszthatod zsemleként, mindenféle finomsággal megpakolva, vagy akár kínálhatod mártogatósok mellé is, egy biztos: nagy sikere lesz!

Hozzávalók:
a tésztához

500 gramm finomliszt (Hajdú bl 55)
100 gramm kovász (friss, habos, legalább kétszer frissített!)
1 egész tojás
260 ml tej
70 gramm nagyon puha vaj
3 teáskanál só

-magok ízlés szerint, vegyesen

1 egész felvert tojás

8 db Petite Prince fa sütőforma

A tésztához a lisztet, tejet, tojást, és a kovászt alaposan eldolgozzuk, és letakarva kb 30 percet pihentetjük.

Hozzáadjuk a sót és több részletben a puha vajat, és fényes, feszes tésztává dagasztjuk.
Szobahőmérsékleten tartsuk kb 4-5 órát, ezalatt minimális térforgatnövekedésnek történnie kell-de figyeld a tésztát, hiszen a kovász működését nagyon sok minden befolyásolja! Kb 10-12 órára tegyük hűtőbe.

Másnap lisztezett felületen kb 40-42 grammos darabokra osztjuk, és felgömbölyítjük.

Megforgatjuk a felvert tojásba, majd a magokba, és mehet is a sütőformába, ahol 4 db golyócska fog elférni.

Meleg helyen kelesszük készre.

Nálam ez még kb 5-6 óra volt, de minden kovász, körülmény más és más, figyeld a tésztád!

180 fokra előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük!