Barion Pixel

Serpenyős pizza - kovászmentősen

Az alap ötletet a kovászmentős indiai naan kenyér receptje adta. 

Cseppet átalakítottam, és íme!

Vékony, ropogós tészta, bruttó 3 perc munka és nem sokkal több idő míg kisül. 

A kovász itt is lehet a hűtőben dobozban tartott, napok, hetek alatt összegyűjtött, frissítés után kidobásra szántból!

De természetesen friss kovászból is készíthetitek, nincs különbség!

Hozzávalók (4 darab, egyenként tányérnyi mennyiséghez)

340 gramm kovász (akár fárad kovász, akár friss és habos)

200 gramm liszt (bl 55 vagy bl 80 vagy bl00)

60 gramm víz

1 evőkanál zsiradék (olaj, vaj, zsír, bármi jó)

1 kávéskanál só

Összegyúrjuk a hozzávalókat, és kb 1,5-2 órát langyos helyen pihentetjük. Először egy kissé ragadós, de azért gombócban összeálló tésztát kapunk, de nyugi, pihentetés után szépen össze fog állni!

2 óra után 4 részre osztjuk, és enyhén lisztezett felületen nagyon vékonyra nyújtjuk. 

Felforrósítunk egy nagy serpenyőt (zsiradék nélkül!) és rádobjuk a tésztát. Azonnal a legalacsonyabb hőfokra váltunk, megkenjük a szósszal (nálam házi friss-fűszeres paradicsomszósszal) megszórjuk a nekünk tetsző feltétekkel, majd ha végeztünk, kis-közepesre vesszük a hőfokot, és fedőt teszünk rá. 

Összesen 7-8 percet sütjük, de figyelgessük, nézegessük az alját hogy mikor készül el!

Gyors, olcsó, elképesztően finom, no és a maradék kovászt is el tudtuk használni! Kell ennél jobb?