Sajtos gyűrűk
Ha valami igazán finom, ropogós péksütire vágysz, akkor ne is keresgélj tovább, mert megtaláltad! Az extra ropogósság kedvéért a foszlós kovászos tésztát nyújtás után is megkenjük egy vékony réteg sós vajjal, amit a rápirult sajt tesz még finomabbá! Mi dupla adaggal készítjük!
Hozzávalók (6 darabhoz):
-350 gramm bl 80-as kenyérliszt (Garat malom)
-265 gramm langyos tej (akár növényi tej is lehet)
-70 gramm kovász
-30 gramm puha vaj
-30 gramm méz
-8-9 gramm só
-2-3 evőkanál nagyon puha sós vaj (a megkenéshez)
-1 egész felvert tojás (a lekenéshez)
-reszelt sajt ízlés szerint
A langyos tejben kissé feloldjuk a mézet és a kovászt, majd hozzákeverjük a lisztet, és összekeverjük.
Nem kell dagasztani, elég, ha összekeverednek a hozzávalók. 30 perc pihentetés után hozzádagasztjuk a sót, majd a 30 gramm puha vajat is.
Kb 40-50 percenként áthajtogatjuk a tésztát, háromszor.
A harmadik pihentetés után folpackkal letakarva (nehogy kiszáradjon a felszíne) hűtőbe tesszük éjszakára.
Másnap a tésztát enyhén lisztezett konyhapultra borítjuk, 6 egyenlő részre osztjuk, és egyesével felgömbölyítjük. Letakarva 30 percet pihentetjük.
A tésztagombócokat egyesével nyújtsuk egy irányba, hogy egy hosszúkás ovális formát kapjunk, és kenjük meg vékonyan 1 teáskanál sós vajjal. A hosszú oldaláról fogva szorosan tekerjük fel a tésztát, és csípjük-sodorjuk össze a két végét, hogy megkapjuk a gyűrű formát. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és készre kelesztjük a tésztát. Nálam langyos helyen még további kb 5 órát kelt, de minden kovász és környezet más és más, figyeld a tésztát!
180 fokos sütőben kb 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.