Barion Pixel

Rusztikus diós-áfonyás párnák

Elképesztő harmonikus ízvilág jellemzi ezeket a kis kovászos párnákat: az aszalt áfonya édeskés íze a darált dióval fantasztikus elegyet alkot, a diótól belül elképesztően puha, kívülről pedig a magkeveréktől extra ropogós lesz! Mi függői lettünk ennek a finomságnak!

Hozzávalók:
a tésztához
450 gramm kenyérliszt (Garat malom)
50 gramm teljes kiőrlésű liszt (Garat malom)
50 gramm darált dió
120 gramm aktív, habos kovász
kb 380 gramm víz
3 teáskanál só
1 evőkanál olívaolaj
50 gramm aszalt áfonya

a szóráshoz
40 gramm barna lenmag
40 gramm arany lenmag
40 gramm kukoricadara
40 gramm dió (a magok aránya és fajtái természetesen tetszés szerint variálható)

A lisztet, vizet és a kovászt összedolgozzuk (a túl száraznak érezzük a tésztát, akkor még adagoljunk hozzá pár evőkanál vizet). Nem kell dagasztani, épp csak álljon össze. Takarjuk le és 40 percig pihentessük.
Dagasszuk hozzá a darált diót, a sót és az olívaolajat, és dagasszuk (géppel vagy kézzel) egynemű tésztává. Ha szépen összeállt, mehet hozzá az aszalt áfonya is (ha túl nagy szemű, késsel kicsit felapríthatjuk).

Kb 30%-os térfogatnövekedésig kelesszük, közben 40-60 percenként ha lehet, hajtogassuk át a tésztát. Tegyük éjszakára hűtőbe.
Másnap a magokat a kukoricadara kivételével tegyük késes aprítóba, és kicsit törjük össze, majd keverjük hozzá a kukoricadarát is.
A magkeverék kb felét szórjuk a konyhapultra, tegyük rá a tésztát, és szórjuk meg a magok másik felével. A kezünkkel finoman lapítsuk kb 3 ujjnyi vastag tésztává, és egy tésztavágóval daraboljuk fel kisebb zsemle méretűre, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.

Kelesszük készre. Sütés előtt spricceljük le vízzel, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre mérettől függően kb 20-30 perc alatt.