Ropogós házi tepertőkrémes kovászos háromszögek
Azon gondolkodom, mit is írhatnék ide bevezető gyanánt. Azt hiszem, azzal mindent elmondok ha leírom: a két tepsi tartalma pillanatok alatt elfogyott.
Elképeszőenmarhárahúúúúdenagyonjó.
Recept (kb 24 darabhoz ami két gáztepsin fél el)
-A tésztához
500 gramm liszt
100 gramm kovász (2x frissített, nálam 100%-os fehér)
1 egész tojás (+1 a lekenéshez)
100 gramm görög joghurt (vagy tejföl)
1 evőkanál cukor
tej
20 gramm vaj
2 csapott teáskanál só
a tetejére ízlés szerint magok (nálam fekete szezámmag)
-A tepertőkrémhez
200 gramm tepertő
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál zsiradék
ízlés szerint só és bors
A tejfölt és a tojást beletesszük a dagasztótálba, és annyi tejet adunk hozzá hogy összesen 350 gramm legyen a súlya ennek a három hozzávalónak.
Elkeverjük benne a lisztet, a cukrot és a kovászt (nem kell dagasztani) és egy órát pihentetjük.
Hozzáadjuk a puha vajat és a sót.
Langyos helyen 3 órán keresztül kelesztjük, óránként kissé hajtsuk át a tésztát.
Közben készítsük el a krémet: a vöröshagymát vágjuk nagyobb kockákra, és finoman pirítsuk meg a fokhagymával. Hűtsük langyosra. A tepertőt, és a sült hagymákat tegyük egy késes aprítóba, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, és zúzzuk krémesre.
A tésztát nyújtsuk ki egy kb 60×40 cm-es téglalappá, kenjük meg a krémmel, és a hosszabb oldalánál tekerjük fel. Vágjuk fel háromszögekre, és sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tepsibe.
Kelesszük késszé. Ehhez nekem még plusz 4 óra kellett.
FONTOS! A kelesztési idő csak irányadó! Nálam, az én kovászommal, az én konyhám hőmérsékletén és ezekkel a lisztekkel jött ki ez a kelesztési idő. Nálad a Te körülményeidet kell figyelembe venni. Figyeld a tésztád! 🙂
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (én légkeverést használtam). Kenjük le a megkelt kis háromszögeket a felvert tojással, és szórjuk meg a maggal.
Kb 20-22 perc alatt aranybarnára sütjük, a sütési idő első 10 percében legyen alatta forró, lobogó vízzel teli tepsi, amit aztán a sütési idő második felére vegyünk ki!
Itt ezen a ponton számoljuk a másodperceket, hogy mikor hűl le annyira hogy két ujjal megcsípve már el lehet kezdeni enni, és (NE!!!) csodálkozzunk, hogy pillanatok alatt el is fogyott!
