Rongyos kifli
Ó az a rongyos kifli! Vajas, kívül nagyon ropogós, belül foszlós, és pihe-puha!
Mielőtt elkészíted, szeretnélek tájékoztatni, hogy függőséget okoz. Én akárhányszor megsütöm, a család utána hetekig követeli, annyira finom!
Én a puha vajba frissen őrölt fekete borsot tettem, de ez elhagyható, vagy cserélheted másra, akár friss, akár szárított fűszerekkel is ízesítheted! A tetejére kerülhet a só helyett reszelt sajt, köménymag, vagy magvak is, ahogy az ízlésed diktálja!
Hozzávalók (8 darab kiflihez):
A tésztához:
- 500 gramm finomliszt
- 365 ml langyos tej
- 2 teáskanál porélesztő (vagy ¼ kocka friss)
- 40 gramm méz (vagy kristálycukor)
- 30 gramm puha vaj
- 3 teáskanál só
A vajhoz:
- 80 gramm sózott, nagyon puha, szobahőmérsékletű vaj (ha sótlan vajat használsz, akkor egy káváskanál só)
- ízlés szerint őrölt fekete bors
A tetejére:
- nagy szemű só
A lekenéshez:
- 1 egész tojás felverve
Elkészítjük a tésztát: a tészta összes hozzávalóját összegyúrjuk (dagasztani most még nem kell) és letakarva kb negyed óráig pihentetjük.
Néhány perc alatt kissé átdagasztjuk a tésztát, majd letakarva langyos helyen 1-2 óra alatt duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen alaposan átgyúrjuk, majd 8 egyenlő darabra vágjuk. A darabokat gombóccá formázzuk, és mindegyiket kb kistányér átmérőjű körlappá nyújtjuk.
Az első tésztalapot megkenjük a vaj 1/7 részével, erre fektetjük a következő lapot. Ezt is megkenjük a vajjal, és addig rétegezzük, míg el nem fogy a vaj és a tészta is.
Ekkor elkezdjük szép vékonyra nyújtani a rétegelt tésztát: kb 45-50 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, majd a tésztát elnegyedeljük, és a negyedeket is felezzük. Így kapunk 8 darab háromszöget.
A tésztaháromszögeket szorosan feltekerjük, a legvégét simítsuk át vizes kézzel, így tekerjük fel!
Sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tepsibe, ahol letakarva pihentessük őket kb 25-30 percig.
A lényeg, hogy szépen megnőjjenek, és szép, feszes, habos állagúak legyenek.
Felvert egész tojással lekenjük, és ízlés szerint megszórjuk nagy szemű sóval.
2-3 evőkanál vizet csorgatunk a kiflik köré (vigyázzunk, ne a kiflikre öntsük, mert feloldódik a só és nem lesz szép a végeredmény)!
170 fokra előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
