Barion Pixel

Rongyos kifli

Ó az a rongyos kifli! Vajas, kívül nagyon ropogós, belül foszlós, és pihe-puha!

Mielőtt elkészíted, szeretnélek tájékoztatni, hogy függőséget okoz. Én akárhányszor megsütöm, a család utána hetekig követeli, annyira finom!

Én a puha vajba frissen őrölt fekete borsot tettem, de ez elhagyható, vagy cserélheted másra, akár friss, akár szárított fűszerekkel is ízesítheted! A tetejére kerülhet a só helyett reszelt sajt, köménymag, vagy magvak is, ahogy az ízlésed diktálja!

Hozzávalók (8 darab kiflihez):

A tésztához:

  • 500 gramm finomliszt
  • 365 ml langyos tej
  • 2 teáskanál porélesztő (vagy ¼ kocka friss)
  • 40 gramm méz (vagy kristálycukor)
  • 30 gramm puha vaj
  • 3 teáskanál só

A vajhoz:

  • 80 gramm sózott, nagyon puha, szobahőmérsékletű vaj (ha sótlan vajat használsz, akkor egy káváskanál só)
  • ízlés szerint őrölt fekete bors

A tetejére:

  • nagy szemű só

A lekenéshez:

  • 1 egész tojás felverve

Elkészítjük a tésztát: a tészta összes hozzávalóját összegyúrjuk (dagasztani most még nem kell) és letakarva kb negyed óráig pihentetjük.

Néhány perc alatt kissé átdagasztjuk a tésztát, majd letakarva langyos helyen 1-2 óra alatt duplájára kelesztjük.

Lisztezett felületen alaposan átgyúrjuk, majd 8 egyenlő darabra vágjuk. A darabokat gombóccá formázzuk, és mindegyiket kb kistányér átmérőjű körlappá nyújtjuk.

Az első tésztalapot megkenjük a vaj 1/7 részével, erre fektetjük a következő lapot. Ezt is megkenjük a vajjal, és addig rétegezzük, míg el nem fogy a vaj és a tészta is.

Ekkor elkezdjük szép vékonyra nyújtani a rétegelt tésztát: kb 45-50 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, majd a tésztát elnegyedeljük, és a negyedeket is felezzük. Így kapunk 8 darab háromszöget.

A tésztaháromszögeket szorosan feltekerjük, a legvégét simítsuk át vizes kézzel, így tekerjük fel!

Sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tepsibe, ahol letakarva pihentessük őket kb 25-30 percig.

A lényeg, hogy szépen megnőjjenek, és szép, feszes, habos állagúak legyenek.

Felvert egész tojással lekenjük, és ízlés szerint megszórjuk nagy szemű sóval.

2-3 evőkanál vizet csorgatunk a kiflik köré (vigyázzunk, ne a kiflikre öntsük, mert feloldódik a só és nem lesz szép a végeredmény)!

170 fokra előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.