Barion Pixel

Meggyes-mákos babka

A meggy és a mák közötti barátság már biztos, hogy évszázadok óta tart! Ebben a pillekönnyű kovászos tésztában pedig van bőven mindegyikből, így a siker garantált!

Hozzávalók:
a tésztához:
300 gramm Tüskeszentpéteri finomliszt
155 gramm langyos tej
60 gramm friss, habos kovász
1 egész tojás
80 gramm porcukor
40 gramm nagyon puha vaj
1 teáskanál só
1 kisebb kezeletlen citrom reszelt héja

a töltelékhez:
200 gramm darált mák
200 gramm puha vaj
kb 220-230 gramm magozott meggy (fagyasztott is jó)
70 gramm porcukor
1 kisebb kezeletlen citrom reszelt héja

Ha madre kovásszal sütnél, kérlek használj +10 grammal több tejet!
Első nap elkészítjük a tésztát, ezt érdemes a délután második felére ütemezni. A tojásos, vajas tészták nehezebben kelnek, ezért érdemes éjszakára hűtőbe tenni.
A lisztet, tejet, tojást, cukrot és kovászt összekeverjük. Nem kell dagasztani, csak álljon össze a tészta.
Letakarva 30 percig pihentetjük.
Hozzáadjuk a sót, a citromhéjat, és 2-3 részletben a nagyon puha vajat. Dagasszuk szép, sima és selymes tésztává.
Éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap elkészítjük a krémet: a meggy kivételével sűrű krémmé keverjük a hozzávalókat.
A tésztát lisztezett felületen kb fél cm vastagságúra nyújtjuk, és egyenletesen megkenjük a töltelékkel és egyenletesen megszórjuk a meggyel.
A rövidebb oldalánál fogva feltekerjük, és az így kapott tésztarudat hosszában kettévágjuk.
A két félbevágott tésztacsíkot egymásba tekerjük. Hagyhatjuk így, hosszúkás alakban is, de összetekerhetjük mint egy csigát. Ami fontos az az, hogy sütőpapírral béleljük ki, bármilyen formát is
választunk!

Készre kelesztjük kb 4-6 óra alatt. (Fontos: a kelesztési idő csak irányadó, függ a kovászodtól és a
hőmérséklettől!)

180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb 40-45 perc alatt készre sütjük!