Barion Pixel

Marcipánnal-meggyel töltött mákgolyó

Szóval az volt, hogy úgy ettem volna valami mákosat. Eszembe jutott a zsermák (ami a zserbó mákosított verziója) de annyi időm nem volt hogy tésztalapokat gyúrjak-sodorjak, kellett tehát egy recept, ami ennél sokkal de sokkal gyorsabb. 

A mák és a meggy régi jó pajtások, de ahogy kinyitottam a szekrényajtót, megláttam benne árválkodni egy marcipánmasszát. Szóval gondoltam, mi lenne ha a meggyes mellé készítenék marcipános töltelékkel is?

Gyerekek, isteni együtt a kettő! Próbáljátok ki Ti is bátran!

És akkor dobpergés, jöjjön a recept!

Hivatalosan ebből a mennyiségből 44 darab lett, nem hivatalosan szerintem közel 50 lett VOLNA ha nem csipegettem VOLNA el a készítés különböző stádiumaiban. Pedig nem is vagyok édesszájú. MI LETT VOLNA HA AZ VAGYOK??? 😀 😀 😀

A masszához:

250 gramm darált háztartási keksz

150 gramm darált mák

200 gramm (házi) baracklekvár

200 gramm víz (meglepően pont úgy működik minden ilyen kekszes recepteknél mintha tejjel lenne, de eszik belőle laktózérzékeny is, ezért vízzel készült, de használhatsz tejet vagy bármilyen magtejet is simán.)

130 gramm (laktózmentes) vaj olvasztva

Töltelék:

50 gramm marcipánmassza (meggymagnyi gombócokká formázva, nálam ebből 26 darab lett)

kis marék aszalt meggy (forró vízben áztatva és kihűtve majd lecsepegtetve, de nyilván működik friss gyümölccsel, vagy lecsepegtetett befőttel is) 

Díszítés:

20 gramm fehércsoki csepp olajjal felolvasztva gőz felett (kb 1,5 sor)

20 gramm étcsoki csepp olajjal felolvasztva gőz felett (kb 1,5 sor)

A massza hozzávalóit összegyúrjuk, és hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük. Ha Te is türelmetlen típus vagy, vágd be a fagyasztóba negyed órára, kb ugyan az lesz a végeredmény! 😀

A kissé megkeményedett masszából diónyi gombócokat formázunk, közepükbe 1-1 szem marcipángombóc vagy meggy kerül. 

Ha elkészültek, érdemes kicsit megint hűvösre tenni, majd az olvasztott csokival kicsit kidekoráljuk. 

Azonnal fogyasztható, azonnal finom (na jó egy teljes lehűlés a hasznára van).

Cukrot nem használtam, nekem pont így volt jó, de kóstolgassátok, és ízlés szerint dobjatok bele porcukrot, eritritet, mézet, kókuszvirágcukrot, ki mit használ! 🙂

Egészségetekre!