Málnás-pisztáciás kalács
Az oké, hogy a málna és a pisztácia szeretik egymást, no de ennyire? Egyébként meggyőződésünk, hogy amiért tényleg ennyire isteni, az egészen biztos, hogy a finom, puha, igazán foszlós kovászos kalácstészta! Ezzel az egyszerű de nagyszerű formázási technikával pedig kívülről is igazán mutatós!
Hozzávalók:
-300 gramm finomliszt (Pásztói)
-60 gramm nagyon friss, nagyon habos kovász
-80 gramm porcukor
-60 gramm puha vaj
-100 gramm tej
-30 gramm tejföl/görög joghurt
-1 egész tojás
-kis citrom reszelt héja
-1 teáskanál só
-Töltelék:
5-6 evőkanál pisztácia paszta
-250 gramm málna (friss vagy fagyasztott)
-50 ml víz
-1 evőkanál citromlé
-ízlés szerint cukor
-3-4 marék aprított pisztácia
-1 egész tojás (a lekenéshez)
A tészta hozzávalóit a vaj és só kivételével összekeverjük, letakarjuk, és 30 percig pihentetjük. 2-3 részletben hozzáadjuk a vajat, mehet hozzá a só is, és lágy, sima tésztává dolgozzuk. Kb 30-40%-os térfogatnövekedésnél tegyük hűtőbe kb 10-12 órára. (Én délután 5-6 körül szoktam bedagasztani, így megy este a hűtőbe). A málnát, vizet és citromlevet főzzük 6-8 percig, míg a málna szétesik és picit be is sűrűsödik. Ízlés szerint ízesítsük cukorral, nekem jó édes volt a málna, és nem tettem bele plusz cukrot. Ha zavarnak a magok, szitán nyomd át. Hűtsd szobahőmérsékletűre. A tésztát nyújtsuk ki kb fél cm vastagságú téglalappá, kend meg a pisztácia pasztával, majd kend meg egyenletesen a málnával is. Rövidebb oldalánál fogva tekerjük fel szorosan, és egy ollóval kb 2-3 ujjnyi távolságokban csípjünk be a tésztát (ne vágjuk át teljesen!) és a bevágott részeket felváltva jobbra és balra húzzuk kissé el. Kelesszük készre. Kenjük le a felvert tojással és szórjuk meg pisztáciával, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt süssük készre.