Magvas vágott zsemle
Az igazán finom zsemle jó ismérve, hogy belül extra puha, kívülről pedig nagyon ropogós. Jellemzője még az is, hogy villámgyorsan elfogy, és persze az is, hogy folyamatosan ezt sütöd majd, ha egyszer kipróbálod! A magkabátot természetesen variálhatod kedvedre (vagy akár el is hagyhatod) én most egy vegyes magvas verziót mutatunk Nektek!
Hozzávalók:
500 gramm búzafinomliszt (Szabó malom)
390 ml víz
100-150 gramm kovász
3 teáskanál só
kb 150 gramm magkeverék
A lisztet, a vizet és a kovászt alaposan elkeverjük, és letakarva 30 percig pihentetjük.
Hozzáadjuk a sót, és sima, selymes tésztává dagasztjuk.
Kb 45-60 percenként meghajtogatjuk, összesen háromszor.
Természetesen hajthatjuk többször is, hiszen a tészta érése függ a kovászunktól, és a hőmérséklettől, az a fontos, hogy kb 40-50%-os térfogatnövekedést kell produkálnia.
Ekkor lisztezett pultra borítjuk, 8 egyenlő részre vágjuk, és megformázzuk.
Virágspriccelővel (vagy a kezünkkel) finoman bevizezzük a felszínét, és meghempergetjük a magkeverékben. (Az összes magot nem fogja felvenni, de kell a mennyiség, hogy mindenhol bevonja a tésztát).
A kis magos bucikat praktikus vetővászonra tenni, mert szuperül tartja a tésztát, és nem kell lisztezni sem!
A bucikat készre kelesztjük. Ez még kb 3-6 óra, és függ a kovászodtól és a környezet hőmérsékletétől!
Ha megkeltek, pengével metsszük be őket!
A tésztákat 250 fokon tesszük sütőbe, amit azonnal leveszünk 200 fokra, mihelyst bekerültek a bucik!
Jót tesz neki, ha forró vízzel teli tepsivel alatta gőzös sütőtérben sül, viszont figyeljünk arra, hogy a sütési idő felénél vegyük ki, és “szárazon” süssük készre.
A magvas bucik kb 25-30 perc alatt sülnek készre.