Barion Pixel

Magvas alakor kenyér

Az alakor kétségkívül az ősi gabonák legkülönlegesebbike! Egészen biztos, hogy csak formában tudjuk sütni, és itt a bevágással sem kell foglalkoznunk! A végeredmény egy szenzációs illatú és különleges aromájú kenyér, amit mi most pirított magvakkal tettünk még ellenállhatatlanabbá!

Hozzávalók:

-400 gramm teljes kiőrlésű alakor (Kukutyini)
-340 gramm víz
-120 gramm kovász (friss, habos, legalább 2x frissített)
-2 púpos teáskanál só
-100 gramm száraz serpenyőben pirított magkeverék

A lisztet a vízzel és a kovásszal alaposan elkeverjük. Mivel ez egy sűrű, nokedliszerű massza, csinálhatjuk fakanállal is. Takarjuk le és pihentessük 30 percet.
Adjuk hozzá a sót és a magokat, és alaposan keverjük át.

Öntsük sütőpapírral bélelt formába, én nagyon szeretem az ÁLLÍTHATÓ SÜTŐFORMÁT hiszen rugalmasan kezelhető a mérete aszerint hogy mennyi tésztával dolgozunk. A sütőformát kb 21-22 cm-re húzom ki ehhez a recepthez.

A tészta tetejét vizes kézzel egyengessük el, takarjuk le folpackkal hogy ne száradjon ki, és kelesszük duplájára.

Hevítsük a sütőt 250 fokra, helyezzük be a kenyeret, és azonnal vegyük vissza a hőmérsékletet 225 fokra. A kenyeret így süssük készre kb 40-45 perc alatt.