Barion Pixel

Lahmacun

Rettentően hiányzik Isztambul, az illatok, az ízek, az emberek, a kávé, a tea, a Boszporusz, a csodás épületek, és szomorúan konstatáltam nemrég, hogy az itthon vásárolt almatea sem az igazi, hiába villog nagy betűkkel, hogy a származási ország márpedig Törökország. 
 
Azonban a jó hír az az, hogy picit simán a konyhába lehet csempészni ezeket az ízeket ezzel a hamisítatlan lepénnyel, a lachmancu-val.
 
Természetesen nem lett OLYAN, mint kint, de majdnem, és így ezzel már valószínűleg kibírom a követező utazásig!
A titok a zöldségek levétől szaftos hús, és a papírvékony tészta!
 
Hozzávalók (4 db, 20-22 cm átmérőjű lepényhez):
 
A tészta:
– 180 gramm finomliszt
– 100-110 gramm langyos víz
– 1 evőkanál (olíva)olaj
– 1 kávéskanál instant élesztő (vagy 40-50 gramm kovász)
– 1 csapott teáskanál só
– csipet cukor
 
A húsos masszához:
– kb 270-280 gramm darált marhahús (én marhát használtam, de a legjobb persze a borjú)
– 1 közepes paprika (bármilyen színű)
– 1 közepes fej vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 1 teáskanál paradicsompüré
– ízlés szerint só, fűszerek
 
A hagymához:
– 1 közepes fej (lila)hagyma
– nagy csipet szumák
– 1 kávéskanál olívaolaj
 
A tészta összes hozzávalójából rugalmas, könnyen kezelhető, nem ragacsos tésztát gyúrunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük (élesztő esetében ez kb 1-2 óra, kovász esetében természetesen több, de azt Te tudod mi a tempója).
 
Közben elkészítjük a húsos részt: a hagymákat és a paprikát késes aprítóban lezúzzuk, vagy finomra lereszeljük. Simán, késsel aprítva nem a legjobb, itt kifejezetten kell, hogy az aprítástól a zöldségek levet eresszenek. Összekeverjük a hússal és a paradicsompürével. (A hús így, nyersen kerül a tésztára).
 
A lilahagymát vékonyra szeljük, megszórjuk a szumákkal, és összeforgatjuk az olajjal.
 
A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és nagyon-nagyon vékony, kb 20-22 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk.
 
Egyenletesen megkenjük a hús 1/4 részével.
 
Közben 210 fokra bekapcsoljuk a sütőt, és teljesen üresen betesszük a tepsit is, amin majd sütni fogjuk.
 
Ha felforrósodott, ráemeljük sütőpapírra a tésztát, és a forró tepsibe tesszük. Így kerül a sütőbe, ahol kb 7-9 perc alatt ropogós és aranybarna lesz.