Barion Pixel

Kovászos simit - avagy a törökök kedvenc szezámmagos tésztagyűrűje

Aki ismer, az tudja, mennyire szívem csücske Törökország, és mennyire nagyon-nagyon szeretem a török ételeket. No és a török péksütiket! Mivel idén már sajnos biztosan nem jutok ki, ezért kénytelen vagyok kovászosítani ezeket a recepteket ha például török simit-et ennék, mivel ugye még mindig nem opciós az élesztő. 😀 

A tészta kellően lágy, picit roppan, no és az az ipari mennyiségű szezámmag a tetején…erősen kipróbálós!

Ebből a mennyiségből 5 darab lesz, olyan tenyérnyi nagyságúak. Az autentikus simit ennél persze nagyobb, de úgy osszátok a tésztát ahogyan jólesik! 🙂

És akkor jöjjön a recept!

A tésztához:

250 gramm kenyérliszt (bl 80)

70 gramm friss, aktív kovász 

20 gramm olaj

155 gramm víz 

1 teáskanál cukor

1,5 teáskanál só

A tészta “fürdetéséhez”:

1 dl víz

1 teáskanál barna cukor

1 teáskanál méz

A tészta beforgatásához:

kb 80-100 gramm szezámmag

Klasszikus módon indulunk: a lisztet, a vizet összekeverjük, és fél órára pihentetjük. Utána megy bele a kovász, amit csak simán dolgozzunk bele. 10 perc pihentetés után mehet a só és az olaj.

Kb 30%-os növekedésig kelesztjük, közben hajtsuk át 2-3x azért.

5 részre osztjuk. Egyesével kb 40 cm-es rudakat sodrunk belőle. A tésztacsíkot kettéhajtjuk, megtekerjük, és a két végét összecsippenjük, így kapjuk meg a gyűrű formát.

A tészta fürdetéséhez a vízben felolvasztjuk a barna cukrot és a mézet. A tésztagyűrűket ebben a folyadékban forgatjuk meg, aztán jó alaposan belehempergetjük a szezámmagba.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, letakarjuk, és langyos helyen készre kelesztjük.

180 fokon, légkeveréses funkcióval kb 21-23 perc alatt készre sütjük. A sütési idő első felénél jó, ha van alatta forró vízzel teli tepsi, ezt azonban feltétlenül vegyük ki a sütési idő második felére!

Isteni, könnyű, és ropogós!

Egészségetekre!