Barion Pixel

Kovászos krumplis pogácsa

Szerintem nem él ember a Földön, aki ne szeretné ezt a roppant egyszerű, olcsó, kiadós, finoman puha és illatos tésztafélét. Egy tartalmasabb leves mellé nem is kell más, mint egy jó krumplis pogácsa!

Mondom az én verziómat, ami azt hiszem, arcpirítóan egyszerű, szóval meleg szívvel ajánlom!

1000 gramm héjában főtt, melegen összetört, kihűtött krumpli (új krumpliból nem lehet!!!)

600 gramm liszt (finomliszt)

250 gramm kovász (aktív, habos, 2x frissített)

50 gramm tejföl

200 gramm zsiradék (vajjal se rossz, de disznózsírral a legeslegjobb)

2 egész tojás

20-25 gramm só (ízlés szerint)

1 egész tojás a lekenéshez

A hozzávalókat összegyúrjuk. Nem dagasztjuk, nem hajtogatjuk, semmit sem csinálunk vele, csak összegyúrjuk hogy elvegyüljenek az alapanyagok. Mivel a legközelebbi lépés a pogácsa szaggatása lesz, így tényleg alaposan keverjetek el benne mindent!

Én délután 5 körül szoktam ezt a műveletet megcsinálni, hiszen innentől egy hosszabb, 14-16 órás hűtőztetés jön. A lényeg, hogy ilyen esetben kb 5 órát töltsön el a konyhapulton letakarva. Tehát éjszakára tegyétek hűtőbe.

Másnap reggelre nekem szépen megemelkedett (olyan mértékű térfogatnövekedést ne várjatok tőle mint egy kenyértől, hiszen ennek a nagy része krumpli). Ha a Tietek semmit sem mozdult a hűtőben, akkor pulton hagyjátok pár órát még kelni. 

Olyan félszer kell nagyobbnak lennie reggel, mint ahogy este hűtőbe került.

A tésztát kiborítjuk a munkalapra, amit az átlagosnál sokkal vastagabban lisztezzünk le. Itt már nem gyúrjuk át a tésztát (hiszen megkelt) de mivel ez egy elég lágy massza, máshogy nagyon ragadna. Inkább alatta legyen vastagabb lisztréteg, és a tetejét is szórjátok le mielőtt kisodorjátok. 

Kb 1.5-2 cm vastagra nyújtjuk, a felszínét beirdalhatjuk késsel (én a pogácsaszaggatóval szoktam) és lekenjünk a tojással. Akár megszórhatjuk reszelt sajttal vagy tökmaggal, de szerintem ez így jó, magában! 🙂

Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, vagy akár tetszőleges formára is vághatjuk.

Ha a pogácsaszaggató mellett döntetek, akkor a leeső részeket NE gyúrjátok össze, hogy aztán újra kisodorjátok, mert a KOVÁSZOS CSAK EGYSZER KEL MEG. 

Én ezeket a leeső részeket a legvégén megsütöm, és csak úgy szólok, hogy ezek fogynak el mindig legelőbb, hiszen ezek a legropogósabb példányok! 🙂

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, és 180-190 fokon, légkeveréssel kb 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük!