Kovászos fánk
Igazából nem is tudom, hogy mit vártam. Igazából nem is tudom, hogy miért csodálkozom.
Azt ugye tudjuk hogy a kovászos kenyér íze semmihez sem fogható. Azt is tudjuk, hogy a kovászos pizza hét nyelven beszél. De ha a pizza hét nyelven, akkor ez a fánk hétszáz nyelven!!!
A forró olajban olyan szinten felpuffadt, hogy már-már attól féltem, kipukkad! (Facebookon csatolok videót is róla, marha vicces! 😀 😀 😀 )
A receptet ma reggel találtam ki, ami olyan jól sikerült, hogy azt hiszem, le is állok a tökéletes kovászos fánk kísérletezésével, mert jelentem alássan’, (elsőre) megtaláltam a tökéleteset!
Pici adaggal kísérleteztem, de bátran százszorozzátok az arányokat, mert elképesztő!
250 gramm királybúza liszt (lehet bl 00-ás pizzaliszt is)
200 gramm tej
1 tojássárgája
15 gramm méz (1 teáskanál)
55 gramm kovász (2x frissített, 100%-os)
15 gramm puha vaj
5 gramm só
A lisztet a tejjel és mézzel elkevert tojássárgájával összekevertem, vagyis autolizáltam. 1 óra pihentetés után hozzádagasztottam a kovászt, majd fél órával később megkapta a sót és a puha vajat. Óránként hajtogattam, összesen hatszor, 6 órán keresztül, pulton tartva. Amikor már csuda habos lett, egy bögrével kiszaggattam, ezután még letakarva 30 percet pihent. Bő, forró olajban sült.
A tetejére trüffelkrém került, ami pofon egyszerű: 100 gramm olvasztott étcsokihoz hozzákevertem 1 dl tejszínt, és ennyi! 🙂 Mehet is rá a fánkok tetejére, és nyammmmmm, közben pedig gondolkozhatsz, miért nem csináltál háromszor nagyobb adagot! 😀
Erősen ajánlott a kipróbálása!