Barion Pixel

Kovászmentős madeleine

Nem létezik háztartás, ahol legalább egy kicsi kovász nem marad az üveg alján dagasztást követően!
Milyen jó, hogy itt van ez a recept, ahová el lehet használni, és ha kipróbálod, akkor fogod látni, hogy milyen jót tesz a tésztának! Ezek a kis omlós, puha kagyló alakú tészták valahogy még omlósabbak, még puhábbak, még finomabbak lesznek!

Hozzávalók (kb 48 darabhoz):

a tésztához
6 egész tojás
200 gramm kristálycukor
180 gramm finomliszt (pásztói)
50 gramm kovász
250 gramm olvasztott, de nem meleg vaj
2 teáskanál sütőpor
nagy csipet só
kb negyed citrom reszelt héja
80 gramm aprított pisztácia (vagy bármilyen más olajos mag)

a bevonáshoz, dekorációhoz:
30 gramm étcsoki (vagy másik csoki) olvasztva
30 gramm pisztácia finomra aprítva

A tojásokat a cukorral addig keverjük, míg habos, világos krémmé nem válik. Hozzákeverjük a sóval és sütőporral átszitált lisztet, majd a kovászt. Ha szép sima lett a massza, lassan hozzácsorgatva belekeverjük az olvasztott (de már nem meleg) vajat is. Lapáttal óvatosan hozzáforgatjuk az aprított pisztáciát is. A madeleine formákat kb 80%-ig megtöltjük a tésztával (leggyorsabb, ha habzsákból adagoljuk) és 170 fokra előmelegített sütőben kb 8-10 perc alatt világos aranybarnára sütjük.

Rácson hagyjuk kihűlni, majd az olvasztott csokival ízlés szerint áthúzzuk és megszórjuk az aprított pisztáciával.