Barion Pixel

Kovászmentős indiai naan

Igen, aki kovászol, annak a frissítések során bizony kidobandó mennyisége is lesz.

Igen, pazarolni természetesen nem jó, bár én azt mondom, hogy mindenki tegye a szívére a kezét és úgy válaszoljon: azért marha sok étel kerül kidobásra mégis minden háztartásban (Nálad is, nálam is), mert megromlik, mert elfelejtettük, mert, mert…

Szóval attól a heti 3 evőkanál liszt ki NEM dobásától esélyesen nem veszünk Ferrarit minden év végén. Még akkor sem ha manitobával eteted a kovászod.

De viszont. Itt egy olyan recept a kovászchips mellett (aki nem látta keressen rá itt a blogon) amivel tényleg nem kell a kidobandót kidobni. Én egy kis zárható dobozkában szoktam gyűjtögetni a frissítésből visszamaradt mennyiséget (a hűtőben) és ha összejön egy sütésre való adag, akkor elkészítem ezt az indiai naan kenyeret.

5 perc alatt megvan, és elképesztően finom. 

Nekem most már közel 2 hete (!) gyűlik ez a mennyiség, és bár nem tudom az okát, de abszolút semleges a tészta, tehát cseppet sem savanyú. 

Könnyen kezelhető tésztagombócot kapunk ami nem ragad, nem szakad, és én, aki kifejezetten gyűlölök tésztát nyújtani (—mert ugye nem tudok—nem nevet) annak is már-már élvezet, annyira kezesbárány. 

Recept (4 darab tányér méretűhöz)

340 gramm kovász (friss, habos kovászból pont ugyanolyan mint a több hete összegyűjtöttből)

200 gramm liszt

1 evőkanál zsiradék (vaj, olaj, én most a megmaradt sült csirke zsírját tettem hozzá)

1-3 evőkanál víz

1 kávéskanál só

A hozzávalókat a víz kivételével összegyúrjuk. Ha túl kemény lenne, lazítsuk pár kanál vízzel. A lényeg hogy egy nem kőkemény, ámbár nem ragadós tésztát kapjuk.

Ha akarjátok pihentethetitek, de nem szükséges. Több órás pihentetés után pontosan ugyan olyan marhajóóó lesz mintha azonnal sütitek.

4 egyenlő részre vágjuk, és kissé felgömbölyítjük.

Ha jól dolgoztatok akkor a nyújtáshoz liszt sem kell mert egyáltalán nem tapad. 

Azért nem dőlünk a kardunkba ha kissé mégis, ez esetben cseppet lisztezzetek, de úgysem fog kelleni, higgyetek nekem! 

Tűzforróra hevítünk egy serpenyőt (zsiradék nélkül) és kinyújtjuk az első gombócot. Szép vékony legyen!

Ahogy rádobtuk a forró serpenyőbe, csepp olajat (de tényleg csak egy cseppet) kenjünk szét a felszínén.

Nagy lángon sütjük míg szép hólyagossá nem válik és aranybarna pöttyökkel lesz tele, majd megfordítjuk, és alacsony lángon sütjük készre. 

Kb 2-3 percet sül, majd megfordítás után még további 1-2 percet.

Én most házi barbecue szósszal és fokhagymás joghurttal kentem meg, ment rá fűszeres-ropogósra sütött csirkemell kocka, és krémesre sütött tükörtojás. No és egy nagy adag friss saláta (lilahagyma, piros kaliforniai paprika, koktélparadicsom, jégsaláta és uborka). 

Olyan jó hogy már csak azért is sokat fogjátok frissíteni a kovászt, hogy süthessetek újra! Én szóltam! 🙂