Barion Pixel

Habos krémtorta különleges díszítéssel

Isteni csokitortát már mindenki evett. Vaníliásat is. Mogyorósat is. Babapiskótával készültet is, tejszínhabbal.

És most akkor képzeljetek el egy olyan tortát, ahol ezek mind megtalálhatóak, ráadásul egy különleges habcsókszerű, diótól roppanó talppal. 

EZ (!) a „nyamm-kategória”.

Azt nem állítom, hogy gyors. Azt nem állítom, hogy azonnal fogyasztható. De azt állítom, hogy minden egyes ráfordított perce megéri, és azt is állítom, hogy elkészíted legközelebb is! 

Hozzávalók egy 28 cm átmérőjű tortaformához

A tésztához:

5 tojás fehérje

4 evőkanál kristálycukor

2 teáskanál étolaj

1,5 evőkanál zsemlemorzsa

0,5 csomag sütőpor

80 gramm durvára aprított dió

2 csapott evőkanál liszt

csipet só

A krémhez:

5 tojás sárgája

400 ml tej

150 gramm kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

3 csapott evőkanál liszt

150 gramm puha vaj

100 gramm étcsokoládé

A mogyorós réteghez:

5 evőkanál mogyorókrém

A babapiskótás réteghez:

kb 300 gramm babapiskóta

kb 150 ml tej

30 ml főzött kávé (instant is jó)

A tejszínhabos réteghez:

200 ml habtejszín

1 teáskanál porcukor

A díszítéshez:

kb 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Először a tésztalapot készítjük el: a tojásfehérjét egy csipet sóval felverjük, a cukrot több részletben adagolva hozzá. Ha már jó kemény a hab, hozzácsorgatjuk az étolajat, majd óvatosan hozzákeverjük a lisztes-morzsás-sütőporos keveréket. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, egyenletesen megszórjuk a dióval, és 180 fokon (légkeveréssel) kb 20-22 perc alatt készre sütjük. Ha megsült, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt, és még melegen megkenjük a mogyorókrémmel.

Ezen a ponton érdemes a tortakarikát visszatenni a tészta köré, hiszen könnyebben tudjuk majd rétegezni a krémeket a továbbiakban.

A babapiskótát megmártjuk a kávés tejbe, és a mogyorókrémmel megkent lap tetejére tesszük.

Míg a tésztalap hűl, elkészítjük a krémet is: a tojássárgáját a cukrokkal és a liszttel csomómentesre kikeverjük, majd apránként hozzáadjuk a tejet. Egy lábosba/gyorsforralóba öntjük és puding sűrűségűre főzzük, majd kihűtjük. A puha vajat robotgéppel kissé kihabosítjuk, majd elkeverjük a kihűlt krémmel. A krém felét elsimítjuk a készülő tésztánk tetején. 

Az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk, és hozzákeverjük a vaníliakrém másik feléhez, majd ezt is elsimítjuk a torta tetején. 

A tejszínt a porcukorral habbá verjük, és ezt is rákenjük a süteményre.

Éjszakára hűtőbe pihentetjük.

Másnap a tiszta csipkét óvatosan rásimítjuk a tészta tetejére, és megszórjuk kakaóporral, majd a csipkét óvatosan, vigyázva leemeljük a torta tetejéről.

Most pedig már nincs más hátra, mint egy szép nagy szeletet vágni belőle, és élvezettel elfogyasztani. 

Isteni, krémes, habos, könnyű, de közben a megpirult diótól roppanós. Szenzációs!

image00001-(4)_optimized