Görög kenyérrudacska
A feta sajt, az aszalt paradicsom, az olívabogyó és az oregánó külön-külön is nagyon finom, na de kovászos tésztába pakolva…na az az igazi Mennyország!
Egy pizzatésztához hasonló tésztát készítünk némi olívaolajjal, és itt most kifejezetten javaslom, hogy lamináljuk a tésztát: egyrészt jót tesz majd a szerkezetének, másrészt pedig így megőrződnek benne a kis sajtdarabok!
Hozzávalók (kb 2 tepsihez):
600 gramm pizzaliszt (Pásztói)
400 ml víz
150 gramm habos, friss kovász
2 evőkanál olívaolaj
4 csapott teáskanál só
kb 60 gramm darabolt fetasajt
kb 60 gramm darabolt aszalt paradicsom
kb 60 gramm darabolt olívabogyó
3-4 teáskanál oregánó (szárított, de friss is jó)
A lisztet a vízzel és a kovásszal elkeverjük (nem kell dagasztani) és letakarva kb 40 percig pihentetjük.
Hozzáadjuk a sót és az olívaolajat, és fényes, sima tésztává dagasztjuk. Letakarjuk, és kb 60 percig pihentetjük.
Következik a laminálás: 1 teáskanál olívaolajjal kenjük át a konyhapultot, tegyük a közepére a tésztát, és mint a rétest, kezdjük el kihúzni a tésztát. Haladjunk szépen körbe, és ha lehet, egyenletesen.
Lehetőleg addig húzzuk, míg nem szakad. Amikor már szép vékony a tésztánk, szórjuk meg egyenletesen a finomságokkal, és mint egy terítőt, hajtsuk szépen össze. Tegyük vékonyan olajjal kikent dobozba, és innentől kb 45 percenként nagyon óvatosan hajtsuk meg. Kb 35%-os térfogatnövekedésnél tegyük hűtőbe egy éjszakára.
Másnap óvatosan borítsuk lisztezett pultra, lisztezzük a tészta felszínét is, és vágjuk kb 2 ujjnyi vastagságú csíkokra. Finoman sodorjuk egyenletesre, és csavarjuk meg párszor a rudakat.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és letakarva készre kelesztjük.
200 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.