Barion Pixel

Fahéjas-kakaós fátyolkalács

Foszlós is, édes is, fahéjas is, kakaós is! Ráadásul ezekben a szuper sütőformákban kelesztve és sütve ajándék gyanánt is tökéletes!

A tésztához:
300 gramm bl 55 (finomliszt- Tüskeszentpéteri)
100 gramm langyos tej
60 gramm friss, habos kovász
2 egész tojás
80 gramm porcukor
40 gramm nagyon puha vaj
egy pici (kezeletlen) citrom héja

A töltelékhez:
25 gramm liszt
40 gramm kakaó
1 evőkanál őrölt fahéj
140 ml tej
70 gramm étcsoki apróra vágva
40 gramm kristálycukor
50 gramm vaj

A tészta hozzávalóit a vaj és só kivételével összekeverjük, letakarjuk, és 30 percig pihentetjük.
2-3 részletben hozzáadjuk a vajat, mehet hozzá a só is, és lágy, sima tésztává dolgozzuk.
Tartsuk pulton kb 4-5 órát, majd tegyük kb 10-12 órára hűtőbe.
(Én délután 5-6 körül szoktam bedagasztani, így megy este a hűtőbe).

Közben elkészítjük a tölteléket: a lisztet az átszitált kakaóval és fahéjjal csomómentesre keverjük a tej kb felével, majd hozzáadjuk a maradékot is.
Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha kész, félrehúzzuk, belekeverjük az étcsokit, cukrot és a vajat, és sima masszává keverjük.

Kihűtjük.
Éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap a tésztát lisztezett munkapulton kb 30×40 cm-es lappá nyújtjuk, kb a felére kenjük a krémet, és ráhajtjuk a tésztát. Újra kinyújtjuk kb 30×40 cm-esre. Takarjuk le, és pihentessük a pulton kb 30 percet. Utána ismét kettéhajtjuk a tésztát, és újra kinyújtjuk ekkorára.
A tésztát 12 egyforma csíkra vágjuk, és hármasával klasszikus módon összefonjuk őket.
Sütőpapírral bélelt formába helyezzük.
A kalácsokat készre kelesztjük. Ez nálam még kb 4-6 óra, de ez függ a környezet hőmérsékletétől, és a kovászodtól is!

170 fokos sütőben kb 35-40 perc alatt készre sütjük!
A Baronnet nevű sütőformát használtam!