Epres-fehércsokis babka
Igazán különleges töltelékkel készül ez a kovászos babka: a főzött eperszósztól üde és friss, a fehércsoki pedig mindezt megkoronázza, és édes-karamelles aromákat ad hozzá!
Hozzávalók:
–a tésztához:
300 gramm bl 55 (finomliszt- Tüskeszentpéteri)
100 gramm langyos tej
60 gramm friss, habos kovász
2 egész tojás
80 gramm porcukor
40 gramm nagyon puha vaj
egy pici (kezeletlen) citrom héja
-a töltelékhez:
370-380 gramm friss vagy fagyasztott eper
fél citrom leve
2-4 evőkanál kristálycukor
4 evőkanál liszt
4-5 evőkanál víz
70 gramm fehércsoki
A tészta hozzávalóit a vaj és só kivételével összekeverjük, letakarjuk, és 30 percig pihentetjük.
2-3 részletben hozzáadjuk a vajat, mehet hozzá a só is, és lágy, sima tésztává dolgozzuk.
Tartsuk pulton kb 4-5 órát, majd tegyük kb 10-12 órára hűtőbe.
(Én délután 5-6 körül szoktam bedagasztani, így megy este a hűtőbe).
Közben elkészítjük a tölteléket!
Az epreket egy lábosba tesszük (a nagyobb darabokat elvághatjuk) ráfacsarjuk a citrom levét, és közepes lángon főzni kezdjük. Ha kellően szétfőtt a gyümölcs, ízlés szerint cukrozzuk (előtte kóstoljuk meg, mennyire volt édes az eper). A lisztet keverjük csomómentesre a vízzel, tegyünk hozzá pár kanállal a forró gyümölcsből (vagyis végezzünk hőkiegyenlítést) majd az egészet öntsük vissza az epres raguhoz, és alacsony lángon főzzük 3-4 percig, hogy jól besűrűsödjön. Olvadásig keverjük benne az aprított fehércsokit. Hagyjuk kihűlni, és tegyük hűtőbe.
Másnap a tésztát lisztezett munkapulton nyújtsuk kb 40×30 cm-es lappá, kenjük meg a töltelékkel, és szorosan tekerjük fel a rövidebb oldalától. Egy éles késsel hasítsuk ketté a tésztarudat, és tekerjük össze a két szálat. Tegyük sütőformába, és kelesszük készre.
Én nagyon szeretem az állítható sütőformát használni, mert mindig a tészta méretéhez tudom igazítani!
A végső kelesztés ideje nálam még 4-6 óra, de ez függ a kovászod aktivitásától és a hőmérséklettől is!
170 fokra előmelegített sütőben kb 50-55 perc alatt süssük készre!