Barion Pixel

Dupla olívás kovászos kenyér

Nem, most nem érjük be csak a kis olívabogyókkal vagy csak az aranylóan sárga olívaolajjal, ezt az isteni finom, zamatos kenyeret bizony mindkét finomság ízesíti!

Maga az olívaolaj nagyon finom zamatot, illatot ad a kenyérnek, a kis pikáns bogyók pedig igazán különlegessé teszik a kovászos kenyeret. Frissen kisülve is mennyei, de pirítva az igazán fenséges!

Hozzávalók egy kb 500 grammos kenyérhez:
220 gramm kenyérliszt (Bl 80)-Szabó malom
80 gramm teljes kiőrlésű liszt-Garat malom
70 gramm fiss, habos kovász (100% hidratáltságú)
210-220 gramm víz
2 csapott teáskanál só
2 teáskanál olívaolaj
kb 50 gramm aprított olívabogyó

A lisztet a vízzel eldolgozzuk, majd letakarva kb 1 órát pihentetjük (autolizáljuk). Először a kevesebb mennyiségű (210 gramm) vizet adjuk hozzá, és ha úgy látjuk, hogy még száraz a tészta, adagoljunk hozzá keveset.
Hozzáadjuk a kovászt, és sima, fényes, rugalmas tésztává dagasztjuk. 30 percig pihentetjük, majd hozzádagasztjuk a sót és az olívaolajat is.
30 perc ismételt pihentetés után a konyhapultra pár csepp olívaolajat kenünk, rátesszük a tésztát, és mint a rétest, kihúzzuk a tésztát. Addig húzzuk, ameddig a tészta engedi, tehát ha nagyon szakadna, akkor már ne húzzuk tovább. Szórjuk meg a bogyókkal, és hajtogassuk össze, mint egy konyharuhát.

Tegyük vissza a kelesztőtálba, és innentől kb 40-50 percentként hajtogassuk át a tésztát háromszor.

A tésztát formázzuk meg, tegyük szakajtóba és kelesszük készre.

A sütőt a sütőformával együtt hevítsük 250 fokra, majd metszés után vessük be a kenyeret, és csökkentsük azonnal a hőmérsékletet 225 fokra. Kb 30-35 perc alatt készre sül. Ha lefedve sütjük, akkor a sütési idő felénél vegyük le róla, és fedél nélkül süssük készre!