Barion Pixel

Csokis-mogyorós mini csigák

Ugyan ki tudna ellenállni ezeknek a kis édes, csokitól finoman ragacsos, pirult mogyorótól illatozó csigáknak? Ezekben a csodás PANIBOIS formákban készítve ráadásul szuper ajándék is válhat belőlük- feltéve persze ha kellő mennyiséget készítünk belőle, és nem fogy el idő előtt…

Hozzávalók:
a tésztához

500 gramm Tüskeszentpéteri finomliszt
100 gramm kovász (friss, habos, legalább kétszer frissített!)
2 tojás sárgája
260 ml tej
100 gramm porcukor
60 gramm nagyon puha vaj
1 teáskanál só

a csokis krémhez

150 gramm puha vaj
150 gramm kristálycukor
50 gramm cukrozatlan kakaópor
nagy csipet só
150 gramm pirított, aprított törökmogyoró

5 db MARQUIS fa sütőforma

A tésztához a lisztet, tejet, tojást, cukrot és a kovászt alaposan eldolgozzuk, és letakarva kb 30 percet pihentetjük.
Hozzáadjuk a sót és több részletben a puha vajat, és fényes, feszes tésztává dagasztjuk.
Szobahőmérsékleten tartsuk kb 4-5 órát, ezalatt minimális térforgatnövekedésnek történnie kell-de figyeld a tésztát, hiszen a kovász működését nagyon sok minden befolyásolja! Kb 10-12 órára tegyük hűtőbe.

A krémhez a vajat, a cukrot, a kakaót és a sót alaposan keverjük össze.

Másnap nyújtsuk kb 60×45 cm-es téglalappá, kenjük meg a csokis krémmel, szórjuk meg a mogyoró kb 90%-ával és hosszában vágjuk ketté. Tekerjük fel a hosszabbik oldaláról mindkét tésztacsíkot, így kapunk 2 hosszú, nem túl vastag rudat.
A rudakat vágjuk fel kb 2 ujjnyi darabra, és osszuk szét őket az 
5 darab sütőformába. Szórjuk meg a maradék mogyoróval.

Szobahőmérsékleten kelesszük készre. Ez nálam még kb 5-6 óra volt, de minden kovász és vele minden tészta más és más-figyeld a tésztádat!

A megkelt tésztát 175 fokos sütőben kb 30-35 perc alatt készre sütjük.