Barion Pixel

Sült diókrémes-baracklekváros alakor babka

Isteni finom, citromhéjtól finoman illatozó kovászos tészta öleli körbe a krémmé sült csokiszószt, a meggyszemekre meg ráharapni tényleg maga a Mennyország. Tudjuk, hogy ez lesz a következő kovászos finomság, amit elkészítesz!

Hozzávalók:


a tésztához:

500 gramm finomliszt (Garat malom)
100 gramm kovász (friss, habos, legalább kétszer frissített!)
1 egész tojás
260 ml tej
90 gramm porcukor
50 gramm nagyon puha vaj
1 teáskanál só
1 kisebb citrom reszelt héja

a csokis krémhez

200 gramm puha vaj
200 gramm kristálycukor
50 gramm cukrozatlan kakaópor
nagy csipet só
1 csapott evőkanál finomliszt

a meggyhez

kb 170 gramm magozott, lecsepegtetett meggy (friss, fagyasztott vagy befőtt is jó)
2 csapott teáskanál finomliszt

6 db Lady fa sütőforma


A tésztához a lisztet, tejet, tojást, cukrot, citromhéjat és a kovászt alaposan eldolgozzuk, és letakarva kb 30 percet pihentetjük.
Hozzáadjuk a sót és több részletben a puha vajat, és fényes, feszes tésztává dagasztjuk.
Szobahőmérsékleten tartsuk kb 4-5 órát, ezalatt minimális térforgatnövekedésnek történnie kell-de figyeld a tésztát, hiszen a kovász működését nagyon sok minden befolyásolja! Kb 10-12 órára tegyük hűtőbe.

A krémhez a vajat, a cukrot, a kakaót, lisztet és a sót alaposan keverjük össze, a meggyet alaposan csepegtessük le és keverjük el a liszttel.

A tésztát lisztezett felületen osszuk 3 egyenlő részre, gömbölyítsük fel, és letakarva pihentessük kb 20 percet.

A tésztagombócokat csak fel-és le irányuló mozdulatokkal nyújtsuk ki, így egy kb 60 cm hosszú és 20 cm széles tészalappá tudjuk nyújtani.

Kenjük meg a krém 1/3-ával és szórjuk meg a meggy 1/3-ával. Hosszanti oldalánál fogva tekerjük fel, így kapunk egy hosszú és keskeny tésztarudat. A tésztát hosszába hasítsuk ketté, és igazítsuk meg a tésztát úgy, hogy a vágási felület felül legyen. Az egyik félbevágott csíkot tekerjük fel „csigavonalban” és ugyanígy járjunk el a másik szállal is. Helyezzük a sütőformába, majd ugyanígy formázzuk meg a másik két tésztát is a maradék krémmel és a meggyel.


Meleg helyen kelesszük készre.

Ez nálam még kb 5-6 óra volt, de minden kovász, hőmérséklet és körülmény más és más, figyeld a
tésztádat!

180 fokra előmelegített sütőben kb 30-34 perc alatt készre sütjük.