Barion Pixel

Sült diókrémes-baracklekváros alakor babka

Az ősgabonákkal ismerkedésem legelső kísérlete ez a 100% fehér alakorból készült kalács volt, ami olyan jól sikerült, hogy tökéletesnek minősítettem.

Ha azt kérdezed, milyen is az alakor kalács, akkor azt mondom: olyan, mint a felhő. 

És milyen az a sült diókrém? Olyan, mint a diókrém, csak annál sokkal de sokkal jobb!

Szóval szerintem ezt nem is kell tovább ragozni, erősen kipróbálós a recept!

Jah és hogy hol találtok minőségi, organikus minősítésű alakort? Itt: 

https://naturgoldshop.com/termek/vilagos-alakor-liszt-500-g/

Recept:

a tészta:

300 gramm fehér alakor

1 egész tojás

Tej

70 gramm nagyon friss kovász (legalább 2x, nagy arányban frissített)

90 gramm cukor

1 kávéskanál só

50 gramm nagyon puha vaj

A tojást lemérjük, és annyi tejet öntünk hozzá, hogy összesen 200 gramm legyen a kettő összsúlya.

Hozzáadjuk a kovászt, a lisztet és a cukrot, és összekeverjük. Ne ijedjünk meg, ragadós masszát kapunk. Egy óra pihentetés után dagasszuk hozzá a puha vajat és a sót.

Innentől kb 4-5 órát pihentessük, közben óránként forgassuk át a tésztát. Óráról órára szebben, jobban kezelhető lesz a tészta.

Ezen a ponton tegyük éjszakára a hűtőbe. Én délután 5 körül szoktam nekiállni bekeverni, és lefekvés előtt teszem hűtőbe.

Másnap kb 40×30 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjünk a töltelékkel, és a hosszabbik oldaláról szorosan feltekerjük. Kettéhasítjuk a tésztát, és egymáson átemelve a felvágott tésztacsíkot, összefonjuk. 

Készre kelesztjük.

180 fokos sütőben (alsó-felső légkeverés) kb 40 perc alatt megsütjük.

Azért a sütési idő második felében érdemes sasolni a tésztát, hiszen minden sütő más és más, vigyázzunk, nehogy megégjen a teteje. Ha nagyon pirulna, inkább takarjuk le alufóliával! 

Érdemes egy alufóliával bélelt nagyobb tepsit a tészta alá tenni, mivel előfordulhat, hogy a vaj itt-ott picit kibugyog, és így megspórolhatunk magunknak egy nem épp kellemes extra sütő-takarítást! 

Ezzel a módszerrel pedig elegánsan leszedjük a fóliát, és tádáámmm, már-már mosogatni sem kell a tepsit! 🙂

És most jöjjön aaaaaaaaaaaaa:

-töltelék:

150 gramm dió

100 gramm tej

50 gramm cukor

1 kezeletlen citrom héja

1 kezeletlen narancs leve és héja

5 evőkanál nagyon sűrű baracklekvár 

1 teáskanál fahéj

120 gramm vaj

A diót száraz serpenyőben állandóan kevergetve enyhén feketére sütjük, majd kiterítjük egy nagyobb tálcára, és hagyjuk teljesen kihűlni. 

Egy tiszta zacskóba tesszük a diót, és elkezdjük finoman morzsolgatni a kezeink között. Ezáltal a kissé megégett héja könnyen leválik.

Most jön a legmaszatosabb rész: kiszedegetjük a diót úgy, hogy vigyázunk, a lejött héjat ne szedjük fel vele.

A diót késes aprítóba finomra daráljuk.

Egy lábasba tesszük, hozzáöntjük a tejet, a cukrot, fahéjat, narancslevet, narancshéjat és a citromhéjat, és lassú tűzön sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a baracklekvárt, és ezzel is főzzük még kb 3-4 percig. Ha hígabb a lekvárunk akkor főzhetjük tovább is!!!

Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és elkeverjük benne. 

Hagyjuk teljesen kihűlni, és közben próbáljuk megállni, hogy ne faljuk fel így, ahogy van! 🙂