Sült diókrémes-baracklekváros alakor babka
Az ősgabonákkal ismerkedésem legelső kísérlete ez a 100% fehér alakorból készült kalács volt, ami olyan jól sikerült, hogy tökéletesnek minősítettem.
Ha azt kérdezed, milyen is az alakor kalács, akkor azt mondom: olyan, mint a felhő.
És milyen az a sült diókrém? Olyan, mint a diókrém, csak annál sokkal de sokkal jobb!
Szóval szerintem ezt nem is kell tovább ragozni, erősen kipróbálós a recept!
Jah és hogy hol találtok minőségi, organikus minősítésű alakort? Itt:
https://naturgoldshop.com/termek/vilagos-alakor-liszt-500-g/
Recept:
a tészta:
300 gramm fehér alakor
1 egész tojás
Tej
70 gramm nagyon friss kovász (legalább 2x, nagy arányban frissített)
90 gramm cukor
1 kávéskanál só
50 gramm nagyon puha vaj
A tojást lemérjük, és annyi tejet öntünk hozzá, hogy összesen 200 gramm legyen a kettő összsúlya.
Hozzáadjuk a kovászt, a lisztet és a cukrot, és összekeverjük. Ne ijedjünk meg, ragadós masszát kapunk. Egy óra pihentetés után dagasszuk hozzá a puha vajat és a sót.
Innentől kb 4-5 órát pihentessük, közben óránként forgassuk át a tésztát. Óráról órára szebben, jobban kezelhető lesz a tészta.
Ezen a ponton tegyük éjszakára a hűtőbe. Én délután 5 körül szoktam nekiállni bekeverni, és lefekvés előtt teszem hűtőbe.
Másnap kb 40×30 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjünk a töltelékkel, és a hosszabbik oldaláról szorosan feltekerjük. Kettéhasítjuk a tésztát, és egymáson átemelve a felvágott tésztacsíkot, összefonjuk.
Készre kelesztjük.
180 fokos sütőben (alsó-felső légkeverés) kb 40 perc alatt megsütjük.
Azért a sütési idő második felében érdemes sasolni a tésztát, hiszen minden sütő más és más, vigyázzunk, nehogy megégjen a teteje. Ha nagyon pirulna, inkább takarjuk le alufóliával!
Érdemes egy alufóliával bélelt nagyobb tepsit a tészta alá tenni, mivel előfordulhat, hogy a vaj itt-ott picit kibugyog, és így megspórolhatunk magunknak egy nem épp kellemes extra sütő-takarítást!
Ezzel a módszerrel pedig elegánsan leszedjük a fóliát, és tádáámmm, már-már mosogatni sem kell a tepsit! 🙂
És most jöjjön aaaaaaaaaaaaa:
-töltelék:
150 gramm dió
100 gramm tej
50 gramm cukor
1 kezeletlen citrom héja
1 kezeletlen narancs leve és héja
5 evőkanál nagyon sűrű baracklekvár
1 teáskanál fahéj
120 gramm vaj
A diót száraz serpenyőben állandóan kevergetve enyhén feketére sütjük, majd kiterítjük egy nagyobb tálcára, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Egy tiszta zacskóba tesszük a diót, és elkezdjük finoman morzsolgatni a kezeink között. Ezáltal a kissé megégett héja könnyen leválik.
Most jön a legmaszatosabb rész: kiszedegetjük a diót úgy, hogy vigyázunk, a lejött héjat ne szedjük fel vele.
A diót késes aprítóba finomra daráljuk.
Egy lábasba tesszük, hozzáöntjük a tejet, a cukrot, fahéjat, narancslevet, narancshéjat és a citromhéjat, és lassú tűzön sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a baracklekvárt, és ezzel is főzzük még kb 3-4 percig. Ha hígabb a lekvárunk akkor főzhetjük tovább is!!!
Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és elkeverjük benne.
Hagyjuk teljesen kihűlni, és közben próbáljuk megállni, hogy ne faljuk fel így, ahogy van! 🙂