Barion Pixel

Mogyorópralinés csokitorta

Krémes, nagyon csokis, finoman mogyorós, látványos. Igazából még írhatnék sok szépet és jót erről a tortáról, de azért kötelességem arról is tájékoztatni, hogy ez a „gyorsan elfogy” kategóriájába tartozik. Az különlegességét a mogyoró praliné adja, amit bár nem 2 perc elkészíteni, de kérlek, hidd el nekem, ha majd megkóstolod, rájössz, hogy minden munkával töltött időt megért!

Először érdemes a mogyoró pralinét elkészíteni, mert lehet, hogy a készítése közben pihentetni (hűteni) kell majd a késes aprítódat, nálam legalábbis így volt.

Hozzávalók

A mogyoró pralinéhoz:

-300 gramm török mogyoró

-300 gramm kristálycukor

A mogyorót zsiradék nélküli serpenyőben kissé pirítsuk meg. Ha langyosra hűlt, érdemes a héját eltávolítani róla. Ezt úgy a legcélszerűbb, hogy egy konyharuhába/zacskóba tesszük, és addig „morzsolgatjuk” a konyharuhát/zacskót, míg simán leválik róla a héja.

No ilyenkor Hamupipőkét játsszunk: vagyis kihalásszuk a már (nagyjából mindenhol) pucér mogyorókat úgy, hogy lehetőleg a levált héj már ne kerüljön bele. A mogyorót félretesszük.

A cukrot elkezdjük karamellizálni. Vigyázzunk, ne égjen meg! Ha már szép borostyán színű, akkor készen is vagyunk!

Öntsük a karamellt egy sütőpapírral bélelt tepsire, közben nagyon vigyázzunk, mert a forró karamell tényleg nagyon forró! Hűtsük ki.

Ha kihűlt, tördeljük darabokra, és a mogyoróval együtt tegyük késes aprítóba.

Most következik a türelem-játék: indítsuk be a gépet. Először csak leaprít mindent, de mi nem állunk meg, daráljuk tovább, és tovább, és tovább. Akkor jó, ha a mogyoróban található zsiradék kicsapódik, és egy sűrű, folyós, illatos masszát nem kapunk.

Közben figyeljük a gépet, nehogy túlhevüljön! Ha túl forrónak érezzük, tegyük félre, hagyjuk hűlni, és csak akkor álljunk neki ismét, ha tényleg szobahőmérsékletű ismét!

Ha elkészült a praliné, igyekezzünk nem elmajszolni az összeset!


A piskótához:

-8 db tojás

-187 gramm kristálycukor

-137 gramm világos tönköly liszt

-45 gramm olvasztott, de nem forró vaj

-csipet só

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a csipet sóval és a cukor kb felével kemény habbá verjük.

A tojássárgáját a cukor másik felével kihabosítjuk.

A tojásfehérje habhoz hozzácsorgajuk a sárgájás keveréket és az olvasztott, de nem meleg vajat, és lazán, óvatosan hozzászitáljuk a lisztet is. Vigyázva keverjük össze, hogy ne törjük meg túlságosan a fehérjehabot!

Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Ehhez a mennyiséghez 2 db gáztepsi méretűre lesz szükségünk, az a lényeg, hogy kb 1 cm vastagságúra simítjuk el a tésztát.

180 fokra melegített tepsibe toljuk, és kb 12-15 perc alatt világos aranybarnára sütjük. Én egyszerre tettem be mindkét tepsit, és kb félidőben megcseréltem a kettőt.

Ha megsült, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és kihűtjük.

Míg sül a tészta, elkészítjük a krémet.


A krémhez:

-600 ml habtejszín

-500 gramm étcsokoládé

-100 gramm vaj

-2 evőkanál porcukor

-a teljes adag mogyoró praliné

A tejszínt melegíteni kezdjük. Közben összedaraboljuk az étcsokoládét. Ha felforrt a tejszín, ráöntjük a csokira, és addig keverjük, míg el nem olvad benne. Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

A vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a megdermedt csokis tejszínt és a mogyoró pralinét, és így együtt is kihabosítjuk. A krémből kb egy bögrényit félreteszünk.

A piskótákat egyenletesen megkenjük a csokis krémmel, és mindegyik lapot 3 csíkra vágunk.

Az egyik csíkot szorosan feltekerjük, majd hozzáillesztjük a következő csíkot, és rátekerjük ezt is. Addig haladunk, míg fel nem tekerjük mind a 6 csíkot. Csomagoljuk ezt a szép nagy csigát folpackba, és tegyük legalább 2 órára hűtőszekrénybe.

Kenjük le a maradék krémmel, majd díszítsük az oldalát és a tetejét csokoládé lapocskákkal.