Barion Pixel

Magvas-karamellás mézes krémes

A mézes krémest sokan, sokféleképpen készítik. Van aki vajas krémmel tölti, van, aki grízessel, van, aki így rétegezi, van, aki úgy.

Én most egy nagyon különleges, és extrán finom változatot hoztam: a rétegek közé bőven került rum, míg a tetejét pedig a karamellizált dió és mandula teszi igazán különlegessé.

Ha csak diód, vagy csak mandulád van, természetesen azzal is készítheted, illetve használhatsz más olajos magvat is!

Az elkészítési időbe kérlek kalkuláld bele, hogy egy éjszakát legalább hűtőben kell tölteni, hogy a tészta átpuhuljon, jól vágható legyen, no és hogy jól összeérjenek az ízek!

Hozzávalók (kb 25×15 cm-es süteményhez)

A tésztához:

  • 250 gramm finomliszt
  • 100 gramm porcukor
  • 1 egész tojás
  • 100 gramm vaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1-3 teáskanál tej

A krémhez:

  • 230 ml tej
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál keményítő (bármelyik jó)
  • 50 gramm porcukor
  • 130 gramm vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor

Az öntethez:

  • 50 ml rum (vagy fél üveg rumaroma és annyi víz, hogy összesen 50 ml legyen) – természetesen ezt elhagyhatjuk, vagy helyettesíthetjük mondjuk tejjel, úgy is finom lesz, de az már egy másik sütemény lesz igazából.

A tetejére:

  • 100 gramm aprított dió és mandula (én kb fele-fele arányban használtam, de ízlés szerint használhatod csak az egyiket is)
  • 50 gramm porcukor
  • 70 gramm vaj
  • 1,5 evőkanál méz

A rétegek közé:

  • 6 evőkanál baracklekvár

Először elkészítjük a mézes tésztát, hiszen ennek kell egy kis pihenés sütés előtt: a tej kivételével a tészta összes hozzávalójából tésztát gyúrunk, és annyi tejet csepegtetünk hozzá, hogy szépen összeálljon. Folpackba csomagoljuk, és kb 1 órára hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a krémet:
A lisztet és a keményítőt csomómentesre kikeverünk kb fél deciliter tejben, ha már szép sima, hozzáöntjük a többi tejet. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük, és félretesszük hűlni.

A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, és összekeverjük a kihűlt főzött krémünkkel.

A diós-mandulás tetőhöz a vajat, a porcukor és a mézet egy lábosban felmelegítünk, és ha már minden szépen elolvadt, beleszórjuk a magvakat. Tegyük félre hűlni.

A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, és egyesével, sütőpapíron kb 25×12 cm-es téglalappá nyújtjuk.

Én elfeleztem egy sütőpapírt, így nyújtottam ki a tésztákat és így 2 tésztalap tud sülni egyszerre!

Az első két tésztalap mehet is a 170 fokra előmelegített sütőben, ahol kb 7-10 perc alatt aranybarnára sül. Mivel a mézes tészta könnyen odakaphat, és mivel minden sütő más és más, érdemes figyelgetni! Ha már kezd barnulni a széle, akkor készen van!

Míg sül az első két lap, kinyújtjuk az utolsó kettőt is, és ezeket is tepsire tesszük. Az egyik lapra öntjük a mézes-vajas-cukros-mandulás-diós részt, és ugyanúgy szép aranybarnára sütjük, mint az elsőket.

A tésztalapokat teljesen hűtsük ki!

Az első tésztalapot öntözzük meg a rum 1/3-ával, majd kenjük meg 2 evőkanál baracklekvárral, erre pedig mehet szépen egyenletesen elkenve a krém 1/3 része.

Erre ismét jön egy tésztalap, a rum, a baracklekvár, és a krém második harmada.

Erre megint jön egy tésztalap, rum, baracklekvár, és a maradék krém. A tetejét a diós-mandulás tésztalappal zárjuk.

Tegyük hűtőbe, másnap vágjuk szép egyenletesre a széleit, és szeleteljük nekünk tetsző módon!

Magvas-karamellás mézes krémes