Dupla citromkrémes ökörszem
Nem viccelünk, ha azt mondjuk: addiktív. A pihe-puha kovászos tésztát dupla adag citromos kémmel gazdagítjuk: a krém első felét megsütjük a tésztával együtt, így egy sűrűbb, kicsit pirult felszínű krémet kapunk, amit aztán kihűlés után még megkoronázunk a maradék selymesen sima krémmel.
Mi most friss epret használtunk, de bármilyen friss gyümölccsel (vagy akár fagyasztottal, befőttel) is
elkészíthető.
Hozzávalók:
–a tésztához
500 gramm finomliszt (Garat malom)
100 gramm kovász (friss, habos, legalább kétszer frissített!)
2 egész tojás
210 ml tej
90 gramm porcukor
50 gramm nagyon puha vaj
1 teáskanál só
1 kisebb citrom reszelt héja
–a citromkrémhez
2 csomag vaníliás pudingpor
550 ml tej
2-3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
30 gramm vaj
2 citrom reszelt héja és leve
–a díszítéshez
ízlés szerint friss eper (vagy más gyümölcs)
–a lekenéshez
1 egész tojás felverve
–a szóráshoz
kb 1 evőkanálnyi egész szemű mák (elhagyható)
A tészta hozzávalóit a vaj és só kivételével összekeverjük, letakarjuk, és 30 percig pihentetjük.
2-3 részletben hozzáadjuk a vajat, mehet hozzá a só is, és lágy, sima tésztává dolgozzuk.
Tartsuk pulton kb 4-5 órát, majd tegyük kb 10-12 órára hűtőbe. (Én délután 5-6 körül szoktam bedagasztani, így megy este a hűtőbe).
A krémet szerintem jó szintén előző nap elkészíteni, így nem kell a kihűtésével másnap foglalkozni.
A pudingport a tej fokozatos hozzáadásával csomómentesre keverjük, és közepes lángon, állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Ha elkészült, húzzuk le a tűzről, és hozzáadjuk a vajat és ízlés szerint a cukrot, és addig keverjük, míg minden szépen egybeolvad.
Adjuk hozzá a citromhéjat és a citrom levét is, és ezekkel is keverjük simára.
Terítsünk folpackot közvetlenül a puding felszínére, így garantáltan nem fog bebőrösödni (azért is jobb ezt előző nap elkészíteni, mert így viszont sokkal lassabban is fog kihűlni). Ha kihűlt, felhasználásig tegyük hűtőbe.
Másnap a tésztát borítsuk lisztezett felületre, és osszuk 100 grammos adagokra. Egyesével szorosan gömbölyítsük fel, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le, hogy ne száradjon ki (én konyharuha-folpack-konyharuha rétegezéssel szoktam) és kelesszük készre.
Nálam ez még további kb 5 óra volt, de minden kovász és körülmény más és más, figyeld a tésztát!
A megkelt tésztagombócok közepét egy kisebb pohár segítségével alakítsuk ki (ha nincs, természetesen csinálhatjuk a kezünkkel is) kenjük le felvert tojással, és szórjuk meg a mákkal, de ez természetesen akár el is hagyható.
A citromkrémet a hűtőből kivéve keverjük át habverővel vagy botmixerrel. Én habzsákba töltöm az adagoláshoz, de simán kanállal is megcsinálhatod.
A citromkrémet adagoljuk a tészták belsejébe, és szórjuk meg gyümölccsel.
Tiszta, éles ollóval csípjük körbe a tésztát (elhagyható) és 170 fokra előmelegített sütőben süssük készre kb 25-30 perc alatt.