Barion Pixel

Foszlós kovászos kalács - nem csak húsvétra

Az elmúlt hetekben elég sok kalácsreceptet írtam, számoltam hozzá, no és teszt-sütöttem.

Az egyik kívül finoman ropogós volt, de nem volt elég kalács-szerűen foszlós. A másik foszlós volt, de volt egy kis savanykás utóíze. A harmadik már nem volt savanykás, de nem volt elég édes. A negyedik már elég édes volt, és nem is volt savanykás, de az meg túl száraz és fojtós volt. Szóval mostanában elég sok időt töltöttem ezzel a recepttel, és úgy vélem, most kerültek az arányok jó helyre.

Most minden benne van, amivel egy igazi kalácsnak rendelkeznie kell. Puha is, foszlós is, szaftos is, de nem nehezen vajas ízű, kívül papírvékony, roppanós kérge van, de belül valami elképesztően selymes, mindezt pedig a citromhéj kellemesen friss aromája koronázza meg.

Jó lett, nah. 

Nagyon sok munkám volt vele, de most közkinccsé teszem! 

A recept ismét 2 részből áll, ugyanis nem akartam kihagyni a jóból a madre kovász-tulajdonosokat sem!

Recept 

500 gramm finomliszt (szitálva!)

1 egész tojás

2 tojás sárgája

Tej

100 gramm aktív, habos kovász (2x frissített!!!)

125 gramm cukor

2 kávéskanál só

70 gramm puha vaj

1 bio citrom héja 

+a lekenéshez egy egész tojás 

A tojásokat lemérjük. Annyi tejet öntünk még hozzá, hogy a tojások és a tej súlya összesen 350 gramm legyen. Nekem 100 gramm körüli volt a tojások súlya, és én így kb 250 gramm tejet adtam hozzá, de nagyon fontos hogy ezt lemérd! 🙂 Aki madre kovásszal süt, Ő annyi tejjel pótolja ki a tojásokat, hogy összesen 375 gramm legyen a tojások és a tej súlya összesen!

A tejben kissé felhabosítjuk a tojásokat, majd hozzáadjuk a kovászt, és a cukrot, majd az átszitált lisztet.

Keverjük össze jól! Nem kell kidagasztani, de vegyüljenek el az anyagok.

1 órát pihentetjük. 

A pihentetés után hozzádagasztjuk a vajat, majd negyed órával később a sót és a citromhéjat is. 

5 órát pihentessük, érleljük a tésztát, és óránként sziromhajtással mozgassuk át jól! 

A kalács készítését célszerű olyan délután 4-5 óra magasságában kezdeni, ugyanis ezen a ponton hűtőszekrénybe helyezzük a tésztát kb 13-14 órára.

Másnap felhasználás előtt fél órával vegyük ki, vágjuk darabokra, a nekünk tetsző módon fonjuk meg, tegyük sütőpapírra, majd kelesszük készre.

Ez nekem kb még 6 órát vett igénybe.

FONTOS! A kelesztési idő csak irányadó! Nálam, az én kovászommal, az én konyhám hőmérsékletén és ezekkel a lisztekkel jött ki ez a kelesztési idő. Nálad a Te körülményeidet kell figyelembe venni. Figyeld a tésztád! 🙂

A megkelt tésztát kenjük le egy egész felvert tojással.

180 fokos sütőben összesen kb 40 percig sül. Forrósítsuk fel a tepsit amin sütni fogjuk, és a sütőpapírral együtt húzzuk rá a kalácsot amikor elérte a 180 fokot a sütő. Az első 20 percben vízzel teli tepsivel alatta csináljunk neki jó gőzös sütőteret, és légkeverés funkciót használjunk. Aztán vegyük ki a vizet, és sima alsó-felső sütéssel süssük készre.

Ha úgy látjátok, hogy nagyon pirulna, égne a teteje, akkor egy darab alufóliával takarjátok le!

Elképesztően finom!